Studia są adresowane są przede wszystkim do:
– właścicieli gospodarstw ekologicznych, ogólno-rolnych i agroturystycznych
– absolwentów szkół wyższych zwłaszcza kierunków przyrodniczych
– nauczycieli szkół rolniczych
– pracowników doradztwa rolniczego
– pracowników sektora obsługi rolnictwa
Absolwent studiów:
– zdobędzie umiejętność zorganizowania i prowadzenia gospodarstwa ekologicznego
– przetwórstwa surowców ekologicznych
– pozna uregulowania legislacyjne dotyczące rynku żywności ekologicznej
– pozna zasady funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w kraju i na świecie.
Tryb prowadzenia zajęć
Zajęcia odbywają się w trakcie sobotnio-niedzielnych zjazdów co dwa tygodnie w obiekcie dydaktycznym WSS-P w Lublinie oraz na życzenie słuchaczy w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym „Zielona Szkoła” w Piotrawinie n/Wisłą. Program studiów obejmuje 250 godzin, realizowanych w trakcie dwóch semestrów. W programie wizytacja niektórych gospodarstw ekologicznych w kraju.
Wykładowcy
Zajęcia prowadzą wybitni specjaliści z zakresu rolnictwa ekologicznego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także jednostki certyfikującej „Ekogwarancja PTRE”.
Ukończenie studiów
Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest uczestnictwo w zajęciach, zdanie wszystkich przewidzianych w programie studiów egzaminów, zdobycie wymaganych zaliczeń oraz napisanie i obrona pracy dyplomowej.
Program studiów
Prawne regulacje rynku żywności ekologicznej
– program FAO i WHO w sprawie produkcji, przetwórstwa, oznakowania oraz zbytu żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi
– ustawa Kongresu USA nr 190 dotycząca produkcji żywności ekologicznej
– rozporządzenie Rady Europy [EWG] nr 2092/91 w sprawie rolnictwa ekologicznego i znakowania jego produktów i środków spożywczych
– polska ustawa o rolnictwie ekologicznym
– kryteria ekologicznej produkcji rolnej IFOAM, NOP, JAS.
Przebudowa gospodarstwa na produkcję w systemie rolnictwa ekologicznego
– przesłanki dotyczące podjęcia decyzji
– zgłoszenie do jednostki certyfikującej
– zadania w pierwszym roku konwersji
– zadania w drugim roku konwersji
– certyfikacja gospodarstwa ekologicznego
– dotacje dla gospodarstw ekologicznych w UE i Polsce
– polski system certyfikacji
Organizacja gospodarstwa ekologicznego
– dobór kierunku gospodarowania
– warunki przyrodnicze gospodarstwa
– ograniczenia ekonomiczno-rynkowe
Produkcja ekologiczna roślin rolniczych
– zasady układania płodozmianów
– uprawa roli metodami ekologicznymi
– nawożenie i ochrona roślin
– zasady szczegółowej uprawy głównych grup użytkowych roślin
Ekologiczne ogrodnictwo
– ekologiczna uprawa roślin zielarskich
– ekologiczne sadownictwo
– ekologiczna uprawa roślin jagodowych
Ekologiczny chów zwierząt
– gatunki i rasy
– żywienie zwierząt, pasze i komponenty paszowe
– przechowywanie obornika i innych nawozów odzwierzęcych
– zapobieganie chorobom i leczenie weterynaryjne
– budynki inwentarskie i wybiegi
– pszczelarstwo i produkty pszczelarskie
Zbiór roślin ze stanu naturalnego
– przepisy prawne ekologicznego zbioru
– gatunki najczęściej pozyskiwane
– zasady i organizacja zbioru
– gatunki objęte ścisłą i częściową ochroną
– grzyby dopuszczone do obrotu
– rośliny zielarskie dopuszczone do obrotu
Przetwórstwo surowców ekologicznych
– zakres przetwórstwa
– komponenty przetworów ekologicznych
– przetwórstwo w gospodarstwie rolnym
– przetwórstwo w zakładach przetwórczych – wymagania prawne (HACCP)
– produkt regionalny, tradycyjny, ekologiczny i konwencjonalny
– przetwórstwo podstawowych grup surowców rolniczych i ogrodniczych
Dystrybucja i handel międzynarodowy
– europejski rynek żywności ekologicznej
– produkt ekologiczny na rynku
– etykieta i system identyfikacji produktu ekologicznego
– popyt i podaż produktu ekologicznego w Polsce, Europie i na świecie
– logistyka i kanały dystrybucji